m install
petlinii
nello construct

În atenția crescătorilor de animale

floris

În baza reglementărilor în vigoare privind creșterea și ameliorarea genetică a animalelor și având în vedere atribuțiile și competențele Oficiului Județean de Zootehnie (O.J.Z) Cluj in perioada 10 – 30 mai 2017, se vor efectua lucrările de bonitare, clasare și autorizare a reproducătorilor masculi utilizați la montă naturală.

 

Comisia de bonitare și clasare este formată conform Ordinului nr. 861/614/2003 din:

  • – coordonator județean al  Oficiului Județean de Zootehnie Cluj,
  • – șef serviciu al Centrului Regional de Zootehnie,
  • – medic veterinar concesionar,
  • – reprezentant al consiliului comunal, orășenesc sau municipal.

– Se vor autoriza la montă naturală numai reproducători masculi de rasă pură, care la bonitare îndeplinesc cerințele minime și condițiile sanitare veterinare cerute de legislația în vigoare, deținători de certificate de origine care să ofere informații privind pedigriul, după examenul seminalogic efectuat de specialiștii O.J.Z Cluj.

Pe lângă aceștia se mai pot autoriza și următoarele categorii de reproducători:

– Pentru bubaline se vor autoriza la montă naturală autorizată și reproducători fără origine, dar care în urma aprecierilor de exterior, conformație-constituție, corespund standardelor, sunt individualizați și corespund criteriilor sanitare veterinare impuse de legislația în vigoare.

– Pentru ovine și caprine se vor autoriza la montă naturală autorizată și reproducători fără origine, dar cu apartenență de rasă, care în urma aprecierilor de exterior, conformație–constituție corespund standardului rasei, sunt individualizați și îndeplinesc criteriile sanitare veterinare impuse de lege.

– Pentru cabaline se vor admite la montă naturală autorizată și reproducători fără origine, dar cu apartenență de rasă, care în urma aprecierilor de exterior, conformație–constituție corespund standardului rasei, sunt individualizați prin microcipare și îndeplinesc criteriile sanitare veterinare impuse de legislația în vigoare.

Deținătorii de reproducători interesați să obțină autorizații de montă se pot informa la Oficiul Județean de Zootehnie Cluj, localitatea Florești, str. Avram Iancu nr. 255, județul Cluj și vor lua legătura cu medicii veterinari concesionari în vederea recoltării de probe biologice și obținerea certificatelor sanitare veterinare.

Coordonator O.J.Z.Cluj ing. Ligia Marc

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda