marian morar
adrian nap
m install
nello construct

PNL Turda o dă în populism: Vreți ca Primăria să vă plătească facturile?!

zamblau eugen

Consilierii liberali au adoptat o atitudine populistă, față de unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Turda de joi, care vizează acoperirea unor datorii restante la consumul de energie electrică şi apă pe care le au locatarii din locuinţele sociale, fată de SC F.D.E.E. Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi SC Compania de Apă Arieş SA.

Astfel, grupul consilierilor liberali a inițiat un sondaj de opinie în care le solicită turdenilor să semneze o petiție online, în cazul în care doresc ca Primăria să le plătească facturile.

”Având în vedere faptul că, la inițiativa primarului Cristian Octavian Matei, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Local din 29 septembrie 2016 se va dezbate un Proiect de Hotărâre privind acoperirea integrală a restanțelor la energie electrică și apă acumulate, în intervalul 2013-2016, de către cetățenii asistați social de pe străzile Nicolae Teclu și Tineretului (48 560 RON), și aducând în discuție principiul egalității tuturor cetățenilor în fața taxelor și impozitelor, îi întrebăm pe toți cetățenii din Turda dacă sunt interesați să le plătească și lor Primăria facturile la utilități? Prin urmare, dacă doriți ca Primăria să vă plătească facturile, semnați aici!”, este îndemnul consilierilor liberali, în cadrul petiției online lansate. Sondajul online inițiat este distribuit pe Facebook și sub formă de reclamă (”sponsorizat”).

Poziția adoptată este una populistă, în condițiile în care consilierii liberali nu fac referire la cadrul legal în care s-ar putea produce acest lucru. Facturile restante la care se face referire în proiectul de hotărâre (valoare totală: 48.560 lei) sunt facturi acumulate în imobile aflate în patrimoniul administrației locale. În astfel de cazuri se ajunge în cazul în care proprietarul (adică administrația locală) nu ia măsurile necesare pentru a stopa acumularea datoriilor. Cu alte cuvinte, fie proprietarul evacuează chiriașii, după 1-3 luni de neplată, fie este pasibil să plătească datoriile acumulate, în cazul în care un furnizor de servicii amenință cu stoparea furnizării acelui serviciu. Având în vedere că e vorba de datorii acumulate din 2013, e clar că nimeni nu a luat nici o măsură. Sau dacă a luat-o, plata datoriilor oricum cade în sarcina administrației locale, fiind vorba de familii cu diverse probleme sociale.

De altfel, această ”procedură” a fost aplicată, la inițiativa fostului primar Tudor Ștefănie (PNL) și în anii trecuți, chiar la sume mai mari. Câteva exemple:

HCL 26/2007 – valoare totală: 117.746,35 lei. 

HCL 148/2009 – valoare totală: 33.356.19 lei.

HCL 184/2013 – valoare totală: 71.801,21 lei.

Sunt câteva exemple, pe care le-am găsit mai repede chiar pe siteul Primăriei…

În aceste condiții, consilierii liberali ar fi trebuit să expună un punct de vedere, argumentat din punct de vedere al legislației în vigoare, prin care să ”desființeze” proiectul aflat pe ordinea de zi. Sau să explice cadrul legal în baza căruia Primăria poate achita facturile oricărei persoane, după cum sugerează în sondajul online. Ori, să explice de ce până acum astfel de ”măsuri” au fost legale (că bănuiesc că nu-și vor acuza președintele că ar fi comis ilegalități!) și morale, iar de acum înainte este o problemă de ”discriminare pozitivă” care ”nu trebuie să-și găsească rolul într-o comunitate care se frea funcțională”.

O discuție lipsită de populism, ar fi trebuit să pună în dezbatere modul și limitele aplicării unor măsuri sociale. O dezbatere care să nu aibă ca scop adunarea de voturi, ci găsirea unor metode de reglementare sau de rezolvare a unor probleme, acolo unde se poate. Pentru că vorbim de ”probleme” care sunt impuse prin legislație, pe de o parte, situație în care nu se poate uza de neaplicarea legii, sau sunt reglementate într-o formă anume chiar de administrația locală, pe de altă parte, caz în care se pot lua în discuție anumite limite de cheltuieli (de exemplu: vârsta pensionarilor pentru care se acordă reducere la transportul public sau numărul de călătorii subvenționate; adoptarea unui regulament clar privind tratamentul chiriașilor, indiferent că e vorba de locuințe ANL, locuințe sociale sau alt gen de locuințe etc.). Serviciul Public de Asistență Socială Turda, subordonat administrației locale, a cheltuit până în luna august 2016, inclusiv, suma de 7.776.978,11 lei (circa 1.800.000 de euro).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2