marian morar
m install
nello construct

Mentiune la Faza Nationala a Concursului de Matematica Aplicata ,,Adolf Haimovici” pentru CTT

zamblau eugen

La Faza Nationala a Concursului de Matematica Aplicata ,,Adolf Haimovici” de la Iasi, eleva Santa Emoke, clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic Turda, indrumata de d-na prof. Oana Ban a obtinut prima mentiune. Anul trecut, la aceeasi competitie, elevul Nicolae Dogari, pregatit de aceeasi profesoara a obtinut marele premiu.

Adolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912, Iași – d. 1 ianuarie 1993, Iași) a fost un matematician din România, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.

A urmat cursurile primare la școala Gh. Asachi, apoi studiile secundare la Liceul Național, pe care le-a absolvit în 1930. După absolvire s-a înscris la Facultatea de științe din Iași, secția Matematică și Fizică-Matematică, pe care a absolvit-o în 1934.

Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar. În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității «Al. I. Cuza» din Iași, unde în 1981 i s-a acorda titlul de profesor emerit al Universității.[1]

Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul caruia a coordonat peste 30 de teze de doctorat.

Prof. A. Haimovici a fost director al Bibliotecii Seminarului Matematic « Al. Myller » şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii « Al. I. Cuza».

Sesizând rolul important pe care informatica îl juca în viitorul ştiinţei, prof. A. Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.

Prof. A. Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor. Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.

a consemnat prof. Dumitru Mateescu

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2