m install
petlinii
nello construct

Interviu cu eleva de 10 a Turzii. „M-am dus la examen împăcată cu gândul că va fi oricum o notă mare care îmi va reflecta cunoştinţele acumulate”

floris

TurdaNews a stat de vorbă cu singura elevă din Turda care a obținut nota perfectă la examenul de Bacalaureat. Daria Răduțiu a terminat liceul la CNMV și a fost singura care a obținut media 10, într-un liceu cu 100% promovabilitate.

 

Reporter: Ai obținut singura notă de 10 dintre elevii turdeni. Cum te simți după această realizare?

Daria Răduțiu: Mă simt foarte bine, mulţumesc! Să vă spun sincer, poate mai bucuroşi sunt cei din jurul meu de reuşita mea decât sunt eu. Mă simt puţin inconfortabil când văd câtă atenţie mi se acordă, partea asta nu prea îmi place. Interviuri, poze, telefoane..Eu nu sunt obişnuită cu aşa ceva. Tind să evit această expunere, să mă bucur eu şi cei dragi mie, să fim numai noi, e tot ce contează pentru mine. Eu doar mi-am făcut treaba şi am avut 3 zile foarte bune. Îi felicit şi pe restul colegilor mei care au obţinut rezultate bune şi le urez succes! Sper să fie şi ei mulţumiţi de rezultatul muncii depuse, iar dacă nu sunt, măcar sper ca acest lucru să-i ambiționeze pe viitor.

R.: Te-ai gândit înainte de examene că poți promova cu nota maximă?

D.R.: Ooh, nici vorbă de acest gând. Chiar îmi zicea o prietenă înainte: „Ce-ar fi dacă ai lua zece…”. Nici n-am lăsat-o să termine, deja pufnisem în râs. Şi bine am făcut, cred că dacă m-aş fi gândit la asta de dinainte aş fi pus inutilă presiune pe mine. În ziua rezultatelor cred că am aflat ultima de notele pe care le-am luat. Nu m-am stresat pentru că ştiam că vor fi mari, nu greşisem din neatenţie şi mă simţeam complet mulţumită de mine, indiferent de valoarea lor. Eram plecată de acasă şi ignorasem complet telefonul o bună bucată de vreme. Văzând că-mi tot bipăie şi luminează din minut în minut, am zis să văd despre ce e vorba. Am dat de mulţi oameni care mă felicitau şi îmi urau succes. Eu nu ştiam pe care să întreb, totuşi, cât am luat. După ce m-am lămurit că luasem 10, chiar peste tot, mi-am dat seama cât de mult contează să mergi odihnit la un examen, fără să te gândeşti la note şi doar cu gândul să nu te dezamăgeşti pe tine însuți.

R.: Care e secretul notei 10? Cum ai ajuns la această notă?

D.R.: Haha, nota 10 nu e decât o amărâtă de notă, cum spuneaţi, un număr. Ce ştie el, ce secrete să aibă? Noi tindem să complicăm lucrurile, să le dăm valori şi înţelesuri care, în final, tot pe noi o să ajungă să ne rănească. Secretul, dacă ar exista unul, ar fi să nu ne gândim la astfel de lucruri, s-o facem pentru noi, sau pentru cineva drag nouă, cineva care într-adevăr există şi contează. Eu mi-am dat silinţa, pe parcursul acestor 4 ani de liceu, pentru mine, pentru că aşa am simţit. Am învăţat constant fiindcă asta mi-a plăcut mereu şi în asta am găsit tot timpul o doză de satisfacţie. M-am dus la examen împăcată cu gândul că va fi oricum o notă mare care îmi va reflecta cunoştinţele acumulate. C-a fost 10, cu atât mai bine, mă bucur nespus că am reuşit să mă odihnesc şi să dau într-adevăr tot ce e mai bun, fără emoţii şi alte constrângeri. Asta cred că e cea mai sănătoasă metodă de a privi lucrurile şi uite că, într-adevăr, mai apare şi câte un 10.

R.: Cât de importanți sunt părinții și grupul de prieteni în această realizare a ta?

D.R.: Oh, ei sunt clar, cei mai importanţi! Nu m-am simţit niciodată singură sau neînţeleasă, am avut parte de tot sprijinul posibil de la ei. Asta contează poate, cel mai mult, în cazul acestor reuşite. Cunoştinţele necesare au fost cu siguranţă acumulate de mulţi, dar suportul pe care l-am avut eu a fost necondiţionat. Au ştiut toţi să se poarte cu mine cu cea mai multă răbdare şi bunăvoinţă, cu prietenii am găsit mereu motive să râdem, indiferent de ce s-ar fi întâmplat, fără nicio înclinaţie spre competiţie sau invidie, ce să mai, să ne fie nouă bine, tuturor! De părinţi ce să mai zic…Ştiu ei cel mai bine. Mă iubesc mult şi mă susţin în orice aş face, mai contează altceva?

R.: Ce sfat le-ai da celor care sunt acum pe clasa a XI-a?

D.R.: Ah, vor avea un an greu, asta-i sigur. Toată lumea va avea grijă să le reamintească asta, însă nu trebuie să se lase, în niciun caz, copleşiţi. Da, vor avea de a face cu o cantitate mare de informaţii care trebuie învăţată, dar cea mai dificilă parte va fi lupta mentală pe care trebuie să o ducă. Vor trebui să ia decizii importante, se vor simţi presaţi, traşi din toate părţile, loviţi de realitatea pe care va trebui să o înfrunte după terminarea celor 12 ani de şcoală. Sfatul meu este să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor şi să încerce să se detaşeze pe cât posibil de alte influenţe din exterior. Odată ce au găsit acel ceva, lucrurile vor merge de la sine. Este foarte important să înveţe constant, mai ales pentru liniştea lor interioară, pentru că înainte de Bac să-şi permită o perioadă de odihnă. Dacă se pot detaşa de emoţii şi stres în zilele în care îşi vor susţine examenul, vor obţine, cu siguranţă, un rezultat satisfăcător.

R.: Care a fost materia cel mai „greu” de învățat?

D.R.: Pentru Bac, trebuie să recunosc că materia care mi-a dat puţină bătaie de cap a fost limba română. Aici e esenţial să înveţi constant, deoarece sunt foarte mulţi autori incluşi în programă pe care este clar că nimeni nu îi poate parcurge peste noapte. Fiind un volum mare de informaţii, mi se părea că n-o să pot acoperi niciodată toate operele literare învăţate la şcoală. Pentru această materie trebuie într-adevăr depusă o muncă mai consistentă, acompaniată de multă răbdare şi o oarecare înclinaţie spre literatură. Până la urmă, nu mă pot plânge nici de efortul depus pentru această disciplină, însă programa ar putea include mai multe texte care să trezească interesul tinerilor. Aşa, ar fi şi mai uşor de învăţat şi cred că mult mai mulţi elevi ar fi tentaţi să citească.

R.: Cât de important este pentru elevi să se implice și în activități extrașcolare?

D.R.: Cred că activităţile extraşcolare reprezintă un lucru esenţial pentru dezvoltarea cât mai armonioasă a unui elev. Cu ajutorul voluntariatului, de exemplu, mi-am descoperit majoritatea pasiunilor, am învăţat foarte multe despre mine şi despre cei din jurul meu şi mai ales, mi-am format un spirit civic. Recomand tuturor să se implice cât mai mult în astfel de activităţi, acestea vor contribui mai târziu la luarea unor decizii importante, cum ar fi care facultate este cea potrivită, deoarece sunt o modalitate foarte bună de a te cunoaşte pe tine însuţi. Să nu mai zic despre câte amintiri frumoase vor reveni în mintea celor care au participat la astfel de activităţi, acestea fiind mai preţioase poate decât multe alte experienţe trăite în şcoală. Nu ştiu cu câte formule sau citate din criticii literari voi rămâne eu peste câţiva ani, dar de aceste activităţi sigur nu voi uita.

R.: Ce facultate vrei să urmezi?

D.R.: Of, aici e puţin complicat! Îmi plac multe lucruri. Răspund, până la urmă, acestui interviu, tocmai din acest motiv. Îmi place mult literatura și să scriu, în general. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că matematica este disciplina mea de suflet, nucleul în jurul căruia se învârte totul. Totuşi, am decis că cel mai mult şi  mai mult îmi plac oamenii. M-am pregătit pentru admiterea la medicină la UMF Cluj, dar voi da şi la UBB la Psihologie. Întotdeauna a fost grea lupta asta pentru mine, între Real şi Uman. Rămâne să mă decid abia după ce voi susține cele două examene de admitere.

R.: Ce planuri de vacanță ai?

D.R.: Vacanţa asta vreau neapărat să văd oceanul, marea, sau măcar un lac. Mi s-a făcut nespus de dor, mai ales după munca depusă în acest an. Mai am însă de tras aproape o lună, să termin cu restul examenelor, şi dorinţele îmi vor fi, în sfârșit, îndeplinite. În luna august mă aşteaptă rudele mele în SUA, unde sper să mă eliberez de presiunea şi stresul simţite în această perioadă. În rest, relaxare cu prietenii, pe biciclete, cu cortul, oriunde.

R.: Ce pasiuni ai? Care sunt hobby-urile tale?

D.R.: Îmi place foarte mult să citesc şi să scriu, la rândul meu. Mi-a plăcut iarăşi teatrul, de pe vremea când eram în Școala Generală. Consider că a fost o activitate de pe urma căreia am beneficiat enorm de mult, plus că m-am super distrat. Îl apreciez mult pe fostul meu profesor de limba română din gimnaziu, că încă îşi mai face timp pentru organizarea acestor activităţi, merită pe deplin. Mai şi croşetez din când în când, cos, împletesc tot felul, lucrul manual mă fascinează, în general, şi e şi foarte relaxant.

R.: Transmite un mesaj profesorilor de la CNVM.

D.R.: Le mulţumesc mult tuturor pentru efortul depus. Am apreciat mereu că au ştiut să ne mobilizeze când a fost cazul, dar nu s-au ferit nici să-şi arate latura umană, mulţi dintre noi găsind suport în sfaturile pe care au avut să ni le împărtăşească. Le urez spor pe mai departe, să fie la fel de răbdători şi înţelepţi şi să insufle aceeaşi încredere viitorilor elevi pentru rezultate foarte bune şi în continuare!

sursă foto: arhivă personală

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: