m install
petlinii
nello construct

Un medic ginecolog din Turda, obligat să plătească daune de 450.000 de euro pentru că a nenorocit copilul unei turdence! A primit și închisoare, dar cu suspendare!

floris

Medicul ginecolog Ovidiu Lupșan trebuie să plătească despăgubiri de 450.000 de euro, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, în urma unei sentințe a Curții de Apel Cluj, dată în Dosarul Penal nr. 5764/328/2013, în care era cercetat pentru abuz împotriva intereselor persoanelor și neglijență în serviciu.

În plus, instanța l-a condamnat la 2 ani de închisoare (pe durata unui termen de încercare de 5 ani) cu suspendare și la plata, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, a unei despăgubiri de 450.000 de euro, către familia Crișan din Turda, al căror copil s-a născut cu probleme, după ce medicul ginecolog i-a administrat Dianei Crișan un medicament interzis, pentru ”stimularea” travaliului.

Citește și: Caz şocant: medicul ginecolog Ovidiu Lupşan acuzat de nenorocirea unui copil!

Întrucât pedeapsa s-a dat cu suspendare, s-a aplicat suspendarea și în cazul pedepselor accesorii, cum ar fi interzicerea profesării meseriei de medic.

”Obligă pe inculpatul Lupșan Ovidiu, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Municipal Turda, să plătească următoarele despăgubiri civile pentru daune morale:

– părţii civile Crișan Diana sumele de 150.000 euro sau echivalentul în lei, (infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor) şi 100.000 euro sau echivalentul în lei, (infracţiunea de neglijenţă în serviciu);

– părţii civile Crișan Claudiu Teodor (minorul în vârstă de 8 ani), prin reprezentant legal Crișan Diana suma de 100.000 euro sau echivalentul în lei (infracţiunea de neglijenţă în serviciu)

– părţii civile Crișan Dorin suma de 100.000 euro sau echivalentul în lei (infracţiunea de neglijenţă în serviciu).”, se precizează în Hotărârea 917 din 19 iunie 2015, dată în acest dosar. Hotărârea este definitivă.

Citește și: Medicul ginecolog turdean, Ovidiu Lupşan, trimis în judecată! Acuzat că a nenorocit pe viaţă un copil!

Inițial, în decembrie 2014, după 5 ani în care mama copilului s-a luptat cu sistemul, pentru ca medicul să fie tras la răspundere, Judecătoria Turda l-a condamnat pe medicul turdean la o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare și la plata unei despăgubiri, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, a sumei de 250.000 de lei.

Citește și: Închisoare cu suspendare pentru un ginecolog turdean! O turdeancă îl acuză că i-ar fi nenorocit copilul!

Povestea acestui caz șocant

Pe 18 februarie 2008, medicul ginecolog Ovidiu Lupsan a chemat-o pe femeie si i-a spus ca in ziua aceea trebuie sa nasca pentru ca el atunci este de garda. „In cabinet mi-a administrat un medicament, Cytotec, iar apoi mi-a spus sa nu mai spun la nimeni despre asta", a povestit turdeanca celor de la EVZ.

Contractiile produse de acest medicament, care nu este omologat in Romania si Uniunea Europeana, au fost atat de puternice incat au condus la lipsa de oxigenare a creierului copilului, iar de aici a dus la leziuni neurologice ireversibile. Potrivit acesteia, desi nu a nascut prin cezariana , ginecologul a scris pe foaia de observatii: "Lauzie dupa nastere prin sectiune cezariana".

La momentul respectiv, directoarea spitalului Turda  Antonica Bica, a declarat ca medicul ginecolog Ovidiu Lupsan nu este angajat al spitalului, el avand doar servicii de  garda la Sectia de Ginecolgie, managerul spitalului a mai precizat ca in spital nu se afla acel medicament interzis si ca nimeni nu ar fi achizitionat un astfel de medicament.

Au pornit pe lungul drum al dreptatii in justitie

Familia Crisan a inceput sa isi caute dreptatea in Justitie, in anul 2009. Medicul Lupsan era acuzat ca a comis o infractiune de abuz in serviciu. Plangerea penala depusa de femeie a fost pasata de politistii de la Turda la Parchetul de pe langa Judecatorie, iar mai apoi la cel de pe langa Tribunalul Cluj. Diana Crisan a apelat in cele din urma la un expert medico-legal, pentru a beneficia de parerea unui legist indepentent. Concluzia data de legist este una directa:

„Consideram ca atitudinea medicului obstretician la nasterea minorului reprezinta culpa medicala din urmatoarele motive:

– declansarea travaliului cu un medicament interzis a se administra la femeile gravide;

– urmarirea defectuoasa a nasterii cu traumatism obstretical extins si suferinta hipoxica severa (afectarea ireversibila a functiei cerebrale – n.n.);

– neanuntarea medicului de specialitate neonatolog imediat dupa naştere”.

”Diana Crișan a adus pe lume un băiețel, care din cauza travaliului foarte violent, a suferit fenomenul de hipoxie a creierului, fapt ce a dus la alterarea totală a funcțiilor cerebrale. În prezent, copilul Dianei Crișan are opt ani și cântărește șapte kilograme,nu vorbește, nu umblă și are permanentă nevoie de prezența mamei.”, menționează EVZ despre starea actuală a copilului.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: