marian morar
m install
nello construct

Alba-neagra cu CA-urile de la Salină şi Domeniul Public: Ăsta are, ăsta n-are, unde-i conducerea câştigătoare?!

zamblau eugen

SC Turda Salina Durgău SA şi SC Domeniul Public Turda SA funcţionează în condiţii de incertitudine, în ceea ce priveşte componenţa şi legalitatea Consiliului de Administraţie care ia deciziile.

Asta pentru că noile Consilii de Administraţie nu îşi mai pot continua activitatea, în condiţiile în care Prefectura a atacat în contencios administrativ hotărârile Consiliului Local care au condus la noua componenţă a CA-urilor, dar cu toate acestea sunt programate "şedinţe" în continuare, pe motiv că "noi nu ştim nimic"

Concret, cei doi preşedinţi ai Consiliilor de Administraţie de la cele două societăţi, Constantin Costea (Domeniul Public) şi Corina Făgădar (Salina), invocă faptul că ei au fost numiţi în baza unui mandat al AGA şi că nimeni nu le-a transmis că actualele CA-uri ar fi ilegale.

Precizările celor doi preşedinţi ar trebui să declanşeze o anchetă administrativă, privind responsabilitatea unor persoane, ce derivă din comunicarea şi procedurile care trebuiau aplicate, în cazul în care Prefectura a atacat în contencios hotărârile prin care au fost numiţi noii membri ai CA-urilor, cu consecinţa suspendării aplicării acelor hotărâri.

Practic, procedura legală care trebuia urmată e aproape similară cu cea existentă în cazul viceprimarului Lucian Nemeş, în cazul căruia suspendarea hotărârilor prin care Lucian Varo a ajuns viceprimar a condus la revenirea la situaţia anterioară, iar primarul i-a transmis acest lucru fostului şi actualului viceprimar, Lucian Nemeş, care s-a prezentat ulterior pe postul său.

Situaţia de fapt. Cum a început totul?

În data de 15 mai 2014, Consiliul Local a aprobat condiţiile de selecţie şi componenţa comisiei de selecţie, în vederea aplicării OUG 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (HCL 122, în cazul SC Turda Salina Durgău SA şi HCL 123, în cazul SC Domeniul Public Turda SA), cu scopul desemnării unor noi membri în CA-urile celor două societăţi.

Ulterior, în 11 iunie 2014, Consiliul Local al municipiului Turda a adoptat o serie de hotărâri, prin care vechile Consilii de Administraţie au fost înlocuite cu altele noi.

În cazul SC Turda Salina Durgău SA este vorba de HCL 128-136, iar în cazul SC Domeniul Public Turda SA este vorba de HCL 137-145. De asemenea, cu aceeaşi ocazie au fost actualizate actele constitutive ale celor două societăţi, cu modificările aduse în ceea ce priveşte componenţa CA-urilor (HCL 148 şi HCL 149).

În baza acestor decizii ale forului deliberativ local, "reprezentantul Municipiului Turda în Adunarea Generala a Actionarilor SC Domeniul Public Turda SA va avea mandatul expres de a pune in aplicare prezenta hotărâre, numind prin hotărâre AGA ordinară in calitate de membru al consiliului de administratie persoana validată"

"Comunicarea şi ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Primarului municipiului Turda, Secretarului municipiului Turda, reprezentantului Municipiului Turda în Adunarea Generală a Acţionarilor" şi fiecărui nou membru din cele două CA-uri, se preciza în HCL-urile adoptate.

Hotărârile au fost puse în practică în 13 iunie 2014.

Prefectul atacă. Hotărârile sunt suspendate!

La controlul de legalitate, exercitat de Prefectură după convocarea Adunărilor Generale Ordinare, de mandatare a noilor membri în Consiliile de Administraţie, pentru că abia atunci au fost transmise hotărârile spre Prefectură, care are rolul de a verifica legalitatea hotărârilor adoptate, prefectul Gheorghe Vuşcan a constatat că s-a încălcat legea şi a atacat în contencios administrativ toate hotărârile menţionate (în data de 19 iunie 2014), începând cun aprobarea condiţiilor de selecţie, continuând cu validarea membrilor în noile CA-uri şi terminând cu modificarea actelor constitutive, prin adăugarea noilor administratori ai societăţilor.

În aceste condiţii, conform legii, hotărârile atacate sunt suspendate, la fel şi efectele generate. Pe cale de consecinţă, noile Consilii de Administraţie trebuiau să-şi înceteze activitatea, pe motiv de nelegalitate.

Numai că, în realitate, lucrurile nu s-au întâmplat aşa. Noile CA-uri au continuat să convoace şedinţe, să solicite documente, să ia decizii (de exemplu, în cazul societăţii Turda Salina Durgău SA, printre altele, s-a limitat dreptul de efectuare al unor plăţi, precum şi acţiunile de promovare ale obiectivului turistic). Motivaţia celor doi ex-preşedinţi ai CA-urilor, Constantin Costea şi Corina Făgădar: "noi ne desfăşurăm activitatea în baza unui mandat din partea AGA"!

Cu alte cuvinte, mandatul AGA, transmis în urma unor hotărâri de Consiliu Local care nu mai există (ca efecte), este considerat "perfect legal". Argumentul se bazează şi pe faptul că nimeni nu i-a informat de efectele atacării în contencios din partea Prefecturii. Lucru care trebuiau să-l facă cei menţionaţi în fiecare HCL, respectiv primarul, secretarul municipiului şi reprezentantul în AGA. Care este culpa fiecăruia, probabil se va stabili…

Şi vechiul CA convoacă şedinţe!

În această situaţie, vechiul Consiliu de Administraţie de la SC Turda Salina Durgău SA, condus de Cristian Matei, a convocat o şedinţă în cursul acestei săptămâni. Pe ordinea de zi se află revocarea deciziilor luate de Consiliul de Administraţie care nu mai are susţinerea administraţiei locale (în absenţa HCL-urilor), prelungirea mandatului directorului Vasile Tot (care este pe punctul de a expira), dar şi posibilitatea societăţii de a continua promovarea obiectivului şi a activităţilor societăţii (care mai administrează bazinul de înot şi centrul Spa).

Până în acest moment, nu avem cunoştinţă de o acţiune similară din partea vechiului CA de la SC Domeniul Public Turda SA.

Ceea ce e cert e faptul că primarul Tudor Ştefănie a convocat o conferinţă de presă pentru miercuri dimineaţa, de la ora 10.30. TurdaNews va transmite LIVE TEXT declaraţiile primarului.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2