marian morar
m install
nello construct

Punct final la festivalul de teatru de la Turda, cu piesa ”Bădăranii” (VIDEO/FOTO)

zamblau eugen
floris

O sală arhiplină, în picioare… Aplauze frenetice… Ovații… Respect pentru marii artiști… Așa s-a încheiat ediția a III-a a festivalului de teatru și arte performative ”Teatru pe drumul sării”, organizat la Turda, sub coordonarea Teatrului ”Aureliu Manea” Turda.

Cea dea patra seară de spectacole a programat o întâlnire cu piesa ”Bădăranii”, a Teatrului Metropolis din București, în care iubitorii artei teatrale i-au putut admira pe Mircea Albulescu, Gheorghe Visu, Costel Constantin, Adriana Trandafir, Gabriela Popescu, Eusebiu Ştefănescu, Cecilia Barbora şi alţii.

Piesa, pusă în scenă în actuala formulă în anul 2013, de regizorul Dan Tudor, s-a bucurat de succesul publicului turdean, aplauzele izbucnind în mai multe momente ale evoluției scenice, presărate de hohotele de râs generate de momentele comice ale unei comedii nemuritoare, în care trei bărbați încearcă să-și strunească nevestele cu toane, ”supărări” sau chiar cu ridicarea tonului, însă în cele din urmă sfârșesc prin a se transforma din ”bădărani” în ”mielușei”.

Regizorul Dan Tudor a adus câteva schimbări în piesa originală, încadrându-se în tonul acestui festival teatral de la Turda, care și-a propus să aducă în atenția publicului abordări inedite, așa cum o făcea pe vremuri și regizorul Aureliu Manea prin terapia sa prin spectacol, chiar dacă regizorul Mihai Mănuțiu a fost cel care a purtat amprenta mai pregnantă a lui Aureliu Manea în această ediție a festivalului de teatru.

”Un festival de teatru pentru comunitate consider că este o mișcare culturală care trebuie să aducă în prim plan scena turdeană și creatorul. Ediția cu numărul trei sper că ne-a purtat noroc și îi doresc acestui festival mulți și foarte frumoși ani. Un festival dedicat comunității, un festival la care toată lumea, toate forțele, trebuie să ne unim, împreună cu creatorul scenei. Dați-mi voie să mulțumesc, în primul rând, Consiliului Local al municipiului Turda, pentru cea de-a treia ediție a festivalului”, a spus Narcisa Pintea, directorul Teatrului ”Aureliu Manea” Turda.

La finele celor 4 zile de spectacol se poate concluziona că ediția a III-a a fost un succes la public, reflectat inclusiv de audiența înregistrată la ultima piesă jucată, unde o sală arhiplină și-a adus omagiul artei teatrale prin aplauzele frenetice. Iar ăsta este un lucru meritoriu, cu atât mai mult cu cât festivalul de teatru turdean are de învins două prejudecăți. Pe de o parte, organizarea unui festival teatral în provincie, iar pe de altă parte prejudecata unui orășel care trebuie să depășească handicapul cultural de a nu fi reședința de județ (pentru că, orice am spune, există și acest aspect!).

Însă, dacă Aureliu Manea reușea pe vremuri experimente regizorale de excepție, într-un oraș muncitoresc de provincie, de ce n-ar reuși teatrul turdean și acum?! Iar provocarea nu este numai pentru instituția în sine, ci și pentru o localitate care și-a propus o strategie de turism, din care elementul ”cultură” nu ar trebui să lipsească.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: