m install
petlinii
nello construct

Banii pentru finalizarea Mănăstirii Mihai Vodă, în anul centenarului Marii Uniri, subiect de dispută!

floris

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Turda de joi se va afla și un proiect de hotărâre care vizează aprobarea acordării unei sume de 500.000 de lei, pentru finalizarea construcției la Mănăstirea Mihai Vodă, amplasată lângă monumentul primului domnitor care a făcut unirea principatelor române, în vederea finalizării sale în anul Centenarului Marii Uniri.

 

Reprezentanții mănăstirii au făcut această solicitare către administrația locală, după manifestările care au avut loc în acest an, cu ocazia comemorării uciderii lui Mihai Viteazul.

”Așezământul nostru este unul de o importanță deosebită, atât ecumenică cât și istorică și se cuvine a fi cinstit la adevărata sa valoare. Întrucât în acest moment nu beneficiem de suficiente fonduri pentru desfășurarea lucrărilor de construcții și reparații, vă solicităm găsirea unei posibilități de sprijinire a mănăstirii”, au transmis reprezentanții Mănăstirii Mihai Vodă.

Primarul Cristian Matei consideră că acordarea acestui sprijin financiar este necesară, în condițiile în care anul viitor se va sărbători centenarul Marii Uniri, iar în zonă este preconizat și derularea unui proiect european, care vizează realizarea unui parc public, ceea ce ar putea constitui un viitor obiectiv turistico-ecumenic.

”În considerarea faptului că Mănăstirea Mihai Vodă reprezintă un lăcaș de cult având o semnificație istorică, ecumenică, dar și turistică, fiind edificată pe locul în care a fost ucis domnitorul M ihai Viteazu – personalitate marcantă a istoriei românilor, propunem acordarea unui sprijin financiar, de la bugetul local al Municipiului Turda, în vederea executării unor lucrări de reparații și construcții, astfel încât lăcașul de cult care comemorează personalitatea domnitorului Mihai Vodă să fie pus în valoare și să capete semnificația pe care o merită.

Sfințirea lăcașului de cult coincide cu aniversarea centenarului Marii Uniri, eveniment cu însemnătate deosebită în istoria românilor, aniversat la data de 1 decembrie 1918”, motivează primarul Cristian Matei.

Însă, subiectul a generat și contrareacții. Primii care și-au manifestat oponența sunt liberalii turdeni. Aceștia au inițiat un sondaj de opinie online, în care solicită respondenților să spună dacă sunt sau nu de acord cu această alocare financiară, iar reprezentantul lor în comisia de specialitate, care a acordat aviz favorabil acestui proiect, a votat ”împotrivă”.

În aceeași linie, ca a liberalilor, s-au manifestat și cei din Asociația T9, care au anunțat că se vor prezenta la ședința de joi, 31 august 2017, pentru a solicita consilierilor locali să nu voteze așa ceva.

Mănăstirea Mihai Vodă este o replică a mănăstirii omonime din București, o restituire a demnităâii acestei mănăstiri, construită în secolul XVI și mutilată în timpul regimului comunist. Este situată lângă obeliscul ce marchează locul unde a fost ucis Mihai Viteazu.

Banii pe care administrația locală intenționează să-i aloce nu influențează cheltuielile actuale, provenind dintr-o rectificare bugetară pozitivă, respectiv din încasări mai mari la buget, decât cele preconizate.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda