m install
petlinii
nello construct

Consilierii turdeni și-au dat acceptul, prin vot secret, pentru PUZ-ul noului cimitir din cartierul Primăverii

zamblau eugen
floris

După o nouă dezbatere privind oportunitatea sau problemele construirii unui nou cimitir în cartierul turdean Primăverii, în care preotul Vasile Știopei a prezentat utilitatea și necesitatea noului cimitir, în timp ce mai mulți locatari din cartier au ridicat problema legalității și amplasamentului acestui cimitir, consilierii turdeni au aprobat PUZ-ul propus, în urma unui vor secret, în care 11 din cei 14 votanți și-au dat acordul (la limită).

 

Cei 4 consilieri PNL s-au abținut de la vot, invocând faptul că subiectul nu a fost suficient dezbătut. Asta după ce proiectul de hotărâre a fost prezentat, inițial, la ședința din luna mai, însă a fost retras de pe ordinea de zi tocmai pentru a se asigura posibilitatea unor dezbateri și documentări suplimentare.

Pe de o parte, preotul Vasile Știopei a invocat faptul că cimitirul nu reprezintă o afacere pentru sine, că este o necesitate, în condițiile în care cimitirul aflat nu la mare distanță de noul cimitir ce se va construi, nu mai are capacitate suficientă, mai existând doar 200 de locuri de veci, iar în acest moment există 500 de solicitări de la enoriași din cartierul Oprișani.

Însă, deși a menționat că în prezent locul de veci este dat cu 1 leu, nu a dat nici o precizare privind costurile ulterioare la care enoriașii vor achiziționa aceste locuri de veci, în condițiile în care vânzătorul a condiționat o plată minimă/loc de veci de 240 de euro, plătibilă în 3 rate (la achiziționarea locului de veci, după 10 ani și după 20 de ani sau la orice altă tranzacție/taxă ulterioară, tot cu minim 80 de euro/loc de veci).

Iar privind faptul că vânzătorul a condiționat că este obligatoriu ca monumentele funerare să fie realizate de către vânzător, exclusiv, în condiții financiare existente între vânzător și beneficiarul final al locului de veci (enoriașul), separat față de prețul de vânzare/revânzare al locurilor de veci, preotul Vasile Știopei a spus doar că el nu se ocupă de monumente funerare și că nu este afacerea sa.

În condițiile în care vorbim de o afacere de circa 1.500.000 de euro doar pentru locurile de veci (echivalentul a circa 5.900 de locuri de veci, câte vor fi realizate), chiar dacă e vorba de sume care vin în timp, la care se mai adaugă și afacerea monumentelor funerare, realizate pentru viitorii beneficiari ai locurilor de veci, contestatarii realizării noului cimitir ridică unele semne de întrebare privind interesele mercantile din spatele realizării cimitirului.

Citește și:

Mai mulți locatari din cartierul Primăverii din Turda nu sunt de acord cu construirea unui nou cimitir!

Interesant este că în perioada de o lună de zile în care proiectul a fost retras de la dezbatere/aprobare, IPS Andreicuț a avut o poziție prin care a spus că nu susține ideea unui astfel de cimitir la Turda. Poziția sa a fost redată de Gazeta de Cluj, în cadrul unui articol intitulat ”Masonul Faur face profit cu Parohia Ortodoxă pe spatele morților”.

”Avocatul turdean Ucu Faur  dă lovitura cu o afacere profitabilă în cârdăşie cu Biserica Ortodoxă. Potrivit unui calcul simplu fostul candidat la europarlamentare şi un maestru în afaceri imobiliare şi/sau cu terenuri, Faur va obţine peste un milion de euro din viitoarele locuri de veci situate într-un cartier din Turda. (…)

Tot potrivit celor convenite între părintele Vasile Ştiopei şi Mihai Ucu Faur, în cazul în care se reuşeşte înfiinţarea cimitirului, doar firma de pompe funebre a avocatului va avea dreptul să efectueze lucrări de tipul monumentelor funerare. Cu alte cuvinte, orice familie doreşte să înmormânteze o persoană acolo va trebui să se supună tarifelor impuse de firma lui Ucu Faur. (…)

Revenind la afacerea Ştiopei-Faur aflăm că modalităţile de plată pentru dobândirea dreptului veşnic de folosinţă a viitorului cimitir se vor face prin alocarea banilor în rate. Nu ar fi foarte multe de comentat aici decât de a cita din contractul cu pricina, decât faptul că orice mişcare în cimitir aduce bani în plus în buzunarele masonului Faur. (…)

Mai  precis, afacerea este una sigură şi bănoasă pentru familia Faur dat fiind faptul că Parohia Oprişani II va avea rolul de ”agent de marketing şi vânzări. Adică acest bussiness va funcţiona sub umbrela bisericii”, preciza Gazeta de Cluj.

Citește și:

IPS Andrei Andreicuţ, despre scandalul noului cimitir de la Turda: Nu susţin cimitirele private

De partea cealaltă, locatarii cartierului Primăverii susțin că realizarea acestui cimitir, pe un teren care nici măcar nu se învecinează cu cimitirul existent acum în zonă (lângă calea ferată), nu ar fi benefică și oportună, creându-le mai multe probleme.

În primul rând, ei invocă faptul că pânza freatică este la circa 2,5 metri în acea zonă și că ei au fântâni în curte, pe care le folosesc pentru consum de apă sau udarea legumelor. În condițiile construirii viitorului cimitir, s-ar pune în pericol infestarea pânzei freatice, cu toate consecințele care pot decurge de aici.

În al doilea rând, se invocă ”blocarea” dezvoltării cartierului. Cei mai defavorizați sunt vecinii direcți ai viitorului cimitir, care se vor vedea puși în situația de a li se interzice viitoare construcții în apropierea cimitirului. Una dintre aceste persoane spune că statul comunist le-a dat părinților săi teren în compensare, pentru construirea unei case, după ce imobilul le-a fost dărâmat în urma sistematizării, iar acum va fi în situația de a nu mai putea construi nimic, pentru că va fi vecin direct cu viitorul cimitir.

De altfel, locuitorii din cartier spun că realizarea acestui cimitir va afecta nu numai dezvoltarea ulterioară a cartierului, ci și viața lor de zi cu zi, unii susținând că în cazul în care cimitirul se va realiza ei vor fi nevoiți să se mute. Pe de altă parte, apare și problema valorii proprietăților, în sensul că prețul terenului sau al construcțiilor din zonă ar fi avut o valoare mai mare înainte de construirea cimitirului, iar acum această valoare va fi afectată în mod evident. Pe de o parte, pentru că în apropierea cimitirului nu se mai pot construi case, iar pe de altă parte pentru că nu vor exista cumpărători interesați de proprietățile care vor ajunge să fie amplasate în preajma noului cimitir.

În al treilea rând, ei susțin că nu există acordul vecinilor parcelei pe care se dorește construirea viitorului cimitir, iar în spatele realizării acestui obiectiv nu ar fi altceva decât interese de natură economică.

După ce proiectul de hotărâre privind PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) al viitorului cimitir a fost aprobat, cei nemulțumiți au doar varianta atacării hotărârii Consiliului Local în instanță sau a blocării proiectului, tot prin intermediul instanței.

TurdaNews a transmis LIVE VIDEO ședința de Consiliu Local în care cele două părâi s-au aflat față în față. Vezi înregistrarea transmisiunii mai jos:

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: