m install
petlinii
nello construct

2009, cel mai bun an al administraţiei locale din Turda

floris

Conform primarului Tudor Ştefănie, în anul 2009 s-au realizat cele mai mari obiective prevăzute în strategia Consiliului Local. La ultima şedinţă a Consiliului Local Turda, primarul Ştefănie le-a readus aminte consilierilor realizările anului 2009.

 

 

„Sunt doar câteva obiective mai importante pe care am vrut să vi le readuc aminte. De menţionat că în bugetul pe care-l finalizăm în acest an, la capitolul de venituri, şi care este cu o creştere de 25% faţă de 2008, nu sunt cuprinse sumele sosite ca finanţare de la fondurile europene sau de la bugetul Statului, care n-au fost rectificate prin bugetul local, decât cofinanţările cu care a participat bugetul local. Dacă am aduna şi aceste sume foarte mari care au venit de la bugetul Statului, cred că ar fi foarte important să ne dăm seama că eforturile financiare care s-au făcut în 2009, au ajuns la o cotă maximală în aceşti 20 de ani de la Revoluţie şi sperăm ca noi, împreună, să reuşim şi în 2010 să atingem cel puţin nivelul anului 2009, în aşa fel încât finalizarea obiectivelor pe care ni le-am propus în strategia de dezvoltare a municipiului Turda, să fie realizată conform previziunilor noastre şi a programului nostru de guvernare locală. În acelaşi timp, vreau să vă mulţumesc tuturor consilierilor, formaţiunilor politice, pentru aportul pe care l-aţi adus în întreaga activitate de gestionare a administraţiei publice locale, pentru modul cum am colaborat împreună, pentru modul cum am reuşţit să avem realizările cele mai marcante din epoca de după Revoluţie, a administraţiei publice”, le-a transmis primarul Tudor Ştefănie consilierilor locali.

Iată proiectele şi investiţiile la care a făcut referire primarul Tudor Ştefănie:

 

Infrastructură edilitară

Mai este de realizat un sens giratoriu în Piaţa Republicii, după aprobarea consilierilor, în valoare de 56.050 lei. Pe Ordonanţa 7 s-au adus 4.230.870 lei, pentru proiectul Sfântul Ioan – Hărcana – Petru Maior. Din cota de dezvoltare s-au realizat lucrări de extindere şi canalizare, au fost lucrări aprobate şi executate pe străzile Războieni, Abatorului, Alba Iulia, Cetatea Romană, Detunata, Coşbuc, Ocolului, Clujului, hidroforul de pe Castanilor, Cocoşului, Calea Victoriei – înlocuiri de branşamente.

Proiectul ISPA, în valoare totală de 79,9 milioane euro, va fi realizat cu finanţare de 79,7% din fonduri nerambursabile, 12,3% din bugetul Statului, 1,8% de la bugetul local şi 6,3% Comunitatea Urbană Arieş. Proiectul este în derulare. Au fost licitate şi adjudecate toate pachetele pentru execuţie la nivelul municipiului Turda, cu începere în primul trimestru al anului viitor.

Pe programul de asfaltare şi modernizare de străzi s-au contractat 30.871.600 lei (cea mai mare acţiune de asfaltare şi modernizare existentă vreodată la Turda), dintre care marea parte vor fi cheltuiţi în anul 2010

 

Infrastructură de turism şi turism

S-a finalizat în acest an proiectul mare de turism de la Salina Turda, intitulat „Creşterea atractivităţii a zonei cu potenţial balnear, zona Durgău – Valea Sărată – Salina Turda, un proiect în valoare de execuţie de 5.827.000 euro, dar care ar putea fi mai mare, datorită unei creşteri pe care o va suporta bugetul Statului, dacă va fi justificată.

Administraţia locală este în licitaţie pentru proiectare şi execuţie a parcului zoologic (modernizare şi reabilitare), valoarea investiţiei fiind de 2.766.632 euro.

 

Protecţie socială

S-a realizat proiectul „Şansa unei vieţi decente – Centrul social pentru persoane fără adăpost”, în valoare de 285.000 de euro.

S-a mai realizat proiectul „Adăpost pentru femei şi copii”, în valoare de 172.000 de euro, proiectul „Adăpost de zi şi de noapte pentru copii” (care este în curs de execuţie), în valoare de 418.000 euro, proiectul Centrului Comunitar de Sănătate şi Igienă pentru Romi (în derulare, pe proiect tehnic contractat, de la fostul magazin din Poiana), în valoare de 131.400 euro.

S-a realizat programul „Şi romii au dreptul la legalitate”, în valoare de 55.556 euro.

 

Învăţământ

A fost reabilitată Grădiniţa „Poiana cu castani” din cartierul Turda Nouă, valoarea investiţiei fiind de 220.000 lei.

De asemenea, s-a început construcţia clădirii din incinta Şcolii de Arte şi Meserii din Poiana – valoarea ionvestiţiei fiind de 211.000 lei, cu finalizare în septembrie 2010. Un alt proiect de anvergură este cel privind construcţia unui corp nou pentru Şcoala „Teodor Murăşanu”, în valoare de 3.950.000 lei, cu termen de finalizare decembrie 2009. Reabilitări şi eficientizări energetice pentru clădirile Şcolii „Horea, Cloşca şi Crişan”, ale Colegiului „Dr. Ioan Raţiu”, Şcoala „Andrei Şaguna”, valoarea estimată a investiţiei fiind de 1.733.000 lei.

 

Cultură

S-a reabilitat sistemul de încălzire al Teatrului (valoarea investiţiei: 720.172 lei), faţada Teatrului (valoarea investiţiei: 350.000 lei) şi s-au realizat lucrări de consolidare a clădirii Teatrului (valoarea investiţiei: 2.457.914 lei).

S-au mai realizat reabilitarea, extinderea şi mansardarea Muzeului de istorie, din incinta Palatului Voievodal, valoarea investiţiei fiind de 506.364 lei, reabilitarea acoperişului Casei de Culutură şi a Centrului pentru pensionari.

 

Sport

S-a realizat finanţarea şi contractul de execuţie pentru bazinul de înot de pe strada Stadionului, în valoare de 2.000.000 lei. Este o finanţare de la Bugetul de Stat, prin Compania Naţională de Investiţii, cu predarea investiţiei, după realizare, către comunitatea locală.

A fost aprobată baza sportivă cu teren de fotbal, volei, pistă de atletism, nocturnă etc, în valoare de 900.000 lei, pe unul din terenurile vechi de fotbal de la baza sportivă de pe strada Stadionului.

Pentru realizarea sălii polivalente, a cărui valoare estimată este de 20.000.000 lei, administraţia localkă este în procedură de organizare a licitaţiei.

 

Locuinţe

A început, pe strada Panait Cerna, construcţia blocului cu 60 de apartamente, cu parcări şi spaţii verzi, pentru persoanele nevoite să părăsească imobilele retrocedate, valoarea investiţiei fiind de 7.800.000 lei.

Blocul ANL de pe strada Zambilelor a fost aprobat. Acesta va avea 60 de locuinţe pentru tineri căsătoriţi. Valoarea estimată a investiţiei este de 8.000.000 lei.

 

Servicii comunitare

Împreună cu celelalte administraţii din Comunitatea Urbană Arieş, s-a realizat un proiect de 92.024 euro, care vizează implementarea unui pachet de echipamente şi servicii destinate gestionării documentelor şi acţiunilor de amenajare a teritoriului pe toată comunitatea.

 

Sănătate

S-au compartimentat saloanele din pavilionul central al Spitalului Municipal Turda, în valoare de 1.410.500 lei, a cărui realizare trebuie făcută până la finele acestui an. S-a reabilitat compartimentul Psihiatrie al Spitalului, lucrările începute în luna august 2009 cu finalizare în decembrie 2009, în valoare de 1.410.500 lei.

 

Cooperare Teritorială Europeană

A început proiectul „Ceramica”, care reprezintă o cooperare cu 12 parteneri din 9 ţări europene, valoarea totatlă a poriectului fiind de 2.100.000 euro. Este în fază de contractare un proiect care vizează creşterea atractivităţii staţiunii turistice, în valoare totală de 6,1 milioane euro, în colaborare cu alte comunităţi. Acesta implică asfaltarea a 3,6 km de străzi din Băi, precum şi realizarea a 9.000 mp de parcări. Investiţia va începe în primăvara anului 2010.

 

Proiecte în evaluare

Mai sunt în evaluare proiectele cu Castrul Roman – în valoare de 6 milioane de euro, Centrul de Tineret – 600.000 de euro, reabilitare şi eficientizare economică a Colegiului „Mihai Viteazu” – 2.530.000 euro.

Reamenajarea parcului central – investiţie de 2.321.600 lei, a fost aprobată la proiecte de Mediu, pentru care deja există o confirmare de 750.000 lei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: