marian morar
m install
nello construct

Biserica Reformată din centrul Turzii va fi reabilitată cu bani europeni

zamblau eugen

Agenția de Dezvoltare Nord-Vest a publicat lista proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, solicitate pentru renovarea, reabilitarea și repararea unor biserici sau a altor lăcașuri similare, cu scopul integrării acestora în circuitul turistic.

Proiectul depus de Parohia Reformată Turda Veche se ridică la aproape 8,5 milioane de lei.

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche (în maghiară Ótordai reformatus templom), cel mai vechi monument păstrat în Turda, este situată în centrul orașului (adresa: str. Hașdeu nr. 1), în vecinătatea Pieței Republicii, a Lapidariului și a fostului Palat Princiar (azi Muzeul de Istorie). Edificiul a fost construit la începutul secolului al XV-lea, pe vremea împăratului Sigismund de Luxemburg (1387-1437), totodată suveran al Regatului Ungariei, pe amplasamentul unei și mai vechi biserici. Până în anul 1564, anul introducerii reformei protestante la Turda, a fost Biserică Romano-Catolică.

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010”, menționează wikipedia.org.

 Turnul cu ceas, cu o înălțime de 60 m, a fost construit în perioada 1904-1906.

Fațadele de vest si de nord ale bisericii sunt cele mai estetice. Fațada de vest, cu intrarea încadrata de un portal ornamentat, prezintă elemente tipice de stil gotic, de la începutul secolului al XV-lea. În axul fațadei de vest se găseste un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Fațada de nord prezintă cinci contraforturi si un portal secundar (permanent inchis). Interiorul bisericii a fost deteriorat în urma unui incendiu în secolul al XVII-lea. Ornamentația interioară e în cea mai mare parte opera refacerilor ulterioare.

Biserica (inițial romano-catolică) a trecut în anul 1564 (până în zilele noastre) la confesiunea reformată-calvină.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2