m install
petlinii
nello construct

Miracol: a reapărut contractul cu Bechtel!

zamblau eugen
floris

Contractul încheiat de statul român cu Bechtel în 2003 a fost declarat pierdut, dar o copia a reușit să vadă lumina zilei.

Clauzele din acest contract, declarat pierdut de fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, conține clauze declarate absurde de avocați.

Interesant este că acest contract a fost supervizat de un avocat obscur, care a încasat un onorariu de 5 milioane de euro. Avocatul Carmen Simona Neagu era atunci asociata cântăreței Cristiana Răduță și avocata trupei 3 Sud Est, dar cel mai important a ”greilor” vremii, Costel Bobic și Cristi Burci. Cristina Răduță a fost iubita/ soția lui Bobic, apropiat de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea, scrie România curată, care a consultat trei avocați pentru a verifica clauzele contractului.

La o parcurgere fie şi sumară a documentului, câteva lucruri ies în evidenţă. În primul rând se remarcă un serios dezechilibru între nivelul penalizărilor impuse CNADNR pentru întârzierea plăţilor, respectiv celor de la Bechtel pentru nerespectarea, din culpă proprie, a termenelor de execuţie. Astfel, pentru fiecare zi de întârziere la plată, statul român trebuia să plătească o dobândă (calculată la nivelul întregului an) egală cu LIBOR (dobânda de referinţă din Londra) plus 4%. În schimb, pentru nerespectarea termenelor contractuale, Bechtel era penalizată cu doar 0,15% din valoarea lucrărilor neexecutate pe zi, dar nu mai mult de 365 de zile. Mai mult, penalizările pentru compania americană erau plafonate la maxim 10% din valoarea contractului.

În plus, Bechtel se asigura că pentru orice întârziere în execuţie neimputabilă firmei, statul român era obligat să plătească toate costurile suplimentare plus marja de profit aferentă. Fără a fi singurele, mai sar în ochi alte trei supape prin care statul român pierdea sume importante. Spre exemplu, în fiecare lună, Bechtel încasa câte un milion de euro cu titlul de „costuri indirecte de capital”, relatează si Ziua de Cluj.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: