m install
petlinii
nello construct

Ziua Eroilor omagiată la Turda pe repede înainte! (VIDEO/FOTO)

floris

Joi de la ora 12, la Monumentul Eroilor din fața Catedralei Ortodoxe din Turda au debutat manifestările dedicate Zilei Eroilor.

Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă, alocuțiunea primarului încă în exercițiu – Tudor Ștefănie, depuneri de coroane și paradă militară.

De remarcat că în acest an au lipsit discursurile deputatului Mircea Irimie și al comandantului garnizoanei Turda, col. Ioan Costinel Boboc, care deși au fost prezenți la manifestare, nu s-au adresat audienței.

Primarul Ștefănie a făcut referire în discursul său la eroii neamului românesc pomeniți la ceas de sărbătoare.

“La 40 de zile de la sărbătorile pascale am comemorat vitejia, curajul arătat pe câmpurile de luptă şi calităţile morale înalte. I-am pomenit pe bravii eroi ai neamului românesc şi faptele lor măreţe, virtuţi de necontestat de-a lungul veacurilor.

Eroismul neporuncit şi viaţa dăruită pentru dragostea de ţară, au determinat celebrarea Zilei Eroilor într-o zi creştină, la Praznicul Înălţării Domnului sărbătorit de către Biserica Ortodoxă Română.

Ostaşii căzuţi în bătălii, ştiuţi sau neştiuţi, eroii neamului românesc au fost pomeniţi la ceas de sărbătoare în slujbele religioase de pretutindeni.

V-am îndemnat să preţuiţi dreptatea, credinţa şi umanismul căci au fost primite cu preţul vieţii lor – al eroilor din cuvântările noastre.

Patria i-a aruncat în braţele morţii de-a pururi, însă noi, cei rămaşi în viaţă, păstrăm vii valorile patrimoniului românesc pe care aceştia le-au făurit cu trudă şi sânge, asigurând astfel continuitatea.

Cinstind cultul eroilor ne raliem şi preamărim visul şi memoria celor căzuţi pentru dreptate, credinţă şi ţară.

Despre eroism scris-au mulţi, poeţi sau nu, în ziua omagierii eroilor naţionali, dragostea pentru omenire este cea care trebuie să primeze. Decât să ne plângem eroii mai bine să le-aducem recunoştinţă iar jertfa lor să nu o uităm niciodată!

Să nu uităm că erou este cel care nu permite nici unui obstacol să îl împiedice în a-şi urma valorile alese! Eroii poporului român, unii rămaşi cunoscuţi doar de către Dumnezeu, au contribuit la formarea noastră ca naţiune. Din cenuşa acestora, a celor care care s-au jertfit pentru apărarea credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român, s-a clădit România de-acum.

Ziua Înălţării Domnului reprezintă un prilej de a demonstra, încă o dată, respectul adus memoriei tuturor celor care au luptat de-a lungul timpului pentru promovarea şi apărarea atributelor fundamentale ale statului român.

În scrieri, se spune că cel care luptă pentru poporul său nu va fi niciodată învins!

Apărând naţiunea, făurind asupra acesteia, un erou nici nu are cum să fie învins.

Reperele morale şi spirituale ale neamului şi jertfele uriaşe ale “fiilor pământului românesc aflat în calea tuturor şi râvnit de toţi” să nu fie uitate!” transmite primarul Ștefănie.

Au urmat depunerile de coroane din partea partidelor politice și ale principalelor instituții din oraș, după care în aplauzele audienței s-a trecut la defilarea gărzii de onoare.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001 care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: